Апелативния съд в Ню Йорк потвърди продажбата на основните активи на изпадналата в затруднение американска автомобилна компания Chrysler на италианския концерн Fiat.

Решението на съда по фалитите да одобри продажбата на Chrysler на 31 май е потвърдено, заяви Апелативният съд. Продажбата не може обаче да бъде веднага осъществена, тъй като решението все още може да се обжалва пред Върховния съд. Молбата за обжалване трябва да бъде предадена най-късно до понеделник в 16.00 часа местно време на един от деветимата върховни съдии, съобщи съдебен източник.

Планът за преструктуриране, представен от третия по големина автомобилен концерн в САЩ, предвижда да се създаде "нов" Chrysler, наречен New Co. Той ще бъде собственост на консорциум, в който Fiat ще има 20% участие /но има опция то да се увеличи до 35%/, 55% ще са притежание на фонд, ръководен от автомобилния синдикат UAW, а 10% - на американското и канадското правителство.

Кредиторите ще получат 2 млрд. долара, което ще означава намаляване с две трети на дълга на концерна. Съдията отхвърли възраженията на различните страни, които изразиха своето противопоставяне по време на изслушванията. БГНЕС