Над 1 млн. лева дължими обезщетения е изплатила Агенция „Пътна инфраструктура” на освободените в началото на годината свои щатни служители, съобщиха от ведомството. Парите са изплатени като възнаграждения според разпоредбите на Кодекса на труда. От пътната агенция за изплатили на персонала си и над 500 000 лв. за облекло. Средствата са изплатени според Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на АПИ.

Пътната агенция оповести данните в отговор на вчерашното изказване на шефа на предизборния щаб на СДС Борис Марков. Според сините на служители на Агенция „Пътна инфраструктура” са изплатени допълнителни финансови бонуси и са похарчени средства над предвидените в бюджета на агенцията.

От Агенция „Пътна инфраструктура” обясняват, че с писмо от 3 август т.г. АПИ е предложила вътрешно компенсирани промени по бюджета на агенцията за 2010 г., заради пренасочване на средства от ведомствена издръжка към други възнаграждения и плащания на персонала.

Във връзка с преобразуването на пътната администрация от Национална агенция „Пътна инфраструктура” към Министерския съвет в Агенция „Пътна инфраструктура” към министъра на регионалното развитие и благоустройството, числеността от 2272 щатни бройки се намали на 1678 щатни бройки, в това число и централна администрация и областни пътни управления. Именно за освободените щатни служители са изплатени възнаграждения на стойност над 1 млн. лв., включително полагащите се осигурителни вноски и данъци.