Apple Inc планира да изплати дивидент и да предприеме обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара, давайки част от огромния си паричен резерв от 97.6 млрд. долара на акционерите.

 

Инвеститорите ще получават тримесечен дивидент от 2.65 долара на акция за периода, започващ от 1 юли. Обратното изкупуване ще започне през следващата фискална година, стартираща на 30 септември и ще продължи три години, се посочва в съобщение, публикувано на страницата на компанията.

 

"Ние сме изключително уверени в нашето бъдеще и виждаме огромни възможности пред нас", пише главният финансов директор Питър Опенхаймер.

 

Apple планира да изплати около 45 млрд. долара на инвеститорите през следващите три години, тоест ще има още дивиденти.

Предвиденият за третото тримесечие на календарната година дивидент ще струва на Apple 10 млрд. долара, като въпросните 2.65 долара са 1.8% от цената на затваряне на акциите на компанията в петък.

 

Тогава Аpple започна да продава новия таблет iPAD от трето поколение, който идва с по-висока разделителна способност на екрана и по-бърз процесор.


Дивидентът е допълнителен бонус за инвеститорите, които подкрепиха компанията след кончината на легендарния основател и изпълнителен директор на
Apple Стив Джобс. Само от началото на годината акциите на технологичният гигант са поскъпнали с 45%, превръщайки дружеството в най-голямото по пазарна капитализация в света.

 

Днес, половин час след началото на сесията в САЩ, акциите на Apple поскъпват с 1.48%, до 594.21 долара за лот.