Технологичната компания Apple бе уличена в манипулация на цената на електронните книги. В рамките на процес, воден в нюйоркски съд, магистрат постанови, че са нарушени антитръстовите закони с помощта на пет издателства, като по този начин са били ощетени другите компании, работещи на пазара на електронни книги.

 

Ако бъде заведено ново дело по тази констатация с предявяване на претенции от страна на заинтересовани страни, компанията може да бъде изправена пред угрозата да трябва да плати милиони долари обезщетения на засегнатите от нарушението.

 

Магистратите достигат до заключението си чрез засечени електронни писма, включително от вече покойния Стив Джобс, в които са уговаряни продажни цени на електронните книги, които се четат през iPad. Те показват как Apple е увещавала издателите да поискат по-високи цени за книгите си от потребителите.

 

Действията на Apple са променили дотолкова пазара на електронни книги, че са принудили тогавашният явен лидер, Amazon, да изостави практиката си да предлага книги на цена от $ 9.99 и в крайна сметка цената на електронните книги е скочила с 18%. Така типичната цена на електронна книга, е стигнала средно $ 12.99 или $ 14.99. Това се е случило непосредствено след захранването на устройството iPad на Apple през 2010 година.

 

Всъщност, до 2009 година пазарът на електронни книги се доминира от Amazon, чийто дял бе 90%. Причината Apple да успее да захапе част от пазара въпреки по-високата цена, е че авторите и издателите са предпочитали книгите им да се продават в мрежата на Apple, заради по-голямата печалба, изтегляйки произведенията си от Amazon, който ги е притискал да продават на $ 9.99.

 

Пет издателства са приели предизвикателството на Apple - това са Хатчет, Харпър-Колинс, Максимилиян, Пенгуин и Саймън и Шустър. Те могат да бъдат наказани да платят $ 166 млн. за нарушаване на антитръстовото законодателство, чрез участието си в договарянето с Apple.

 

Forbes обяснява, че всъщност компанията не е направила нещо необичайно за бизнеса й. Тя се е опитала да подчини продажбата на книги на същия принцип, на който продава продукти в iTunes. Компанията задава определен ценови таван, но не и минимална цена за продукта. Така авторът или издателството посочва сам цена за книгата си, като Apple получава отчисление от 30% от тази цена при всяка една продажба.

 

На практика Apple създава електронен пазар за книги, като има стимул търговията да е ликвидна, тъй като печели отчисление от всяка една продажба. Новият модел обаче е притеснил конкуренцията, която до този момент е работила на принципа на търговията на едро. При нея участникът купува книгата с отстъпка и я предлага на клиентите на цената, на която те биха могли да си я позволят.

 

След произнасянето на съдебното решение от вчера, от Apple обявиха, че ще го обжалват. За компанията случилото се представлява удар върху имиджа й на потребителски ориентирано дружество, още повече, че се замесва паметта на покойния Стив Джобс.