Водещата американска компания Apple Inc. отчете скок с 31% на печалбата си и рекордни приходи за третото тримесечие благодарение на силното търсене на нейните продукти с марките Macintosh, MacBook, iPhone и iPod, съобщи БТА.

Чистата печалба на Apple Inc. за периода е нараснала до 1.07 млрд. долара или 1.19 долара на акция спрямо 818 млн. долара или 92 цента на акция за същото тримесечие на миналата година. Анализаторите прогнозираха по-ниска стойност на печалбата.

Приходите на компанията са скочили с 38% до 7.46 млрд. долара в сравнение с 5.41 млрд. долара за същия период на 2007 година, като също са превишили прогнозите на анализаторите.

Международните продажби са донесли 42% от приходите, а останалата част идва от продажбите в САЩ, където в момента компанията заема трето място по продажби на компютри след Dell и Hewlett-Packard Co.

Епъл е доставила 2.5 млн. компютри Macintosh през тримесечието, което е растеж с 41% на годишна основа. Компанията е продала и над 11 млн. плейъри iPod, което увеличение с 12%, а тримесечните продажби на iPhone възлизат на 717 000 броя спрямо 270 000 за същия период година по-рано.

Преди повече от седмица Apple Inc. обяви, че е продала 1 млн. броя от своя iPhone 3G през първите три дни от пускането му на пазара.

На 11 юли новият iPhone 3G бе пуснат на пазара едновременно в 21 страни, сред които и САЩ, а на 17 юли - и във Франция.

Американската компания планира да пусне в продажба  iPhone 3G в още 20 държави от 22 август.

До края на 2008 г. Apple Inc. възнамерява да продава своя нов продукт в общо 70 страни в целия свят.

Сред държавите, в които iPhone ще се появи в близките месеци, са Мадагаскар, Сенегал, Гвинея-Бисау, Мавриций, Никарагуа, Румъния, Полша, Естония и Литва. Русия и Китай не са включени в предварителния списък.