Apple проучва как да замени процесорите на Intel Corp. в своите персонални компютри Mac, с версия на чиповете използвани в iPhone и iPAD, съобщава Bloomberg.

 

Дизайнерите на мобилните устройства на технологичния гигант са уверени, че един ден ще имат на разположение достатъчна производителност, за да приложат същата технология и в останалите продукти на Apple. Компанията използва процесорите на Intel за Mac-овете си от 2005 г. насам.

 

Въпреки че Apple вече е ангажиран с Intel в областта на компютрите и е малко вероятно да премине към друга технология през следващите няколко години, според Bloomberg преминаването към собствени проекти в дългосрочен план е неизбежно, тъй като характеристиките на мобилните устройства и компютрите стават все по-близки.

 

Всяка таква промяна ще бъде удар срещу Intel, най-големият в света производител на процесори, който вече е под натиск от стагнацията на пазара на компютри. Ако Apple реши да използва собствен хардуер и други компании ще последват пример на модната марка.

 

При това използването на една платформа за всички видове устройства, произвеждани от компанията, ще намали разходите и повиши още повече нейната конкурентоспособност  на пазара.

 

Apple избра чиповете на Intel преди седем години, тъй като те бяха по-бързи и генерираха по-малко топлина, отколкото тези на Motorola Inc. и International Business Machines Corp.

 

Производителят на iPhone и iPad през последните години си партнира с компании за процесори и привлича инженери, като изглежда усилено разработва своя версия на моблните чипове, базирани на технологията на ARM Holdings Plc.