Австрийските власти са арестували бившия изпълнителен директор на Хипо груп Алпе Адриа /Hypo Group Alpe Adria/, изпадналата в затруднения австрийска банка, която трябваше да бъде национализирана, след като натрупа големи загуби на Балканите, пише в електронното си издание в. "Файненшъл таймс".

Волфганг Култерер е бил арестуван вчера сутринта от полицията в Клагенфурт, Южна Австрия, след обстойна проверка на дейността на банката. Бившият й шеф е разследван за неизпълнение на задълженията си и предоставяне на неверни доказателства.

Култерер е бил задържан, тъй като има опасност да избяга, да се свърже със съучастници и да извърши ново престъпление, уточни прокуратурата. Заедно с него е арестуван негов съдружник, чието име не е посочено.

През декември австрийската държава беше принудена да национализира Хипо груп Алпе Адриа, след като тя изпадна в затруднения след бързо разрастване на Балканите, отбелязва изданието.

Култерер е оглавявал банката по време на бурното й разрастване, с подкрепата на Йорг Хайдер - крайнодесният австрийски лидер, министър-председател на провинция Каринтия, която навремето притежаваше мажоритарен дял в Хипо груп Алпе Адриа. Хайдер загина при автомобилна катастрофа през 2008 година.

Смята се, че в основата на затрудненията на банката са лизинговият бизнес в Хърватия, България и Украйна и трансгранични ценни книжа, управлявани от Австрия. Загубите

застрашавали да подкопаят малката капиталова база на Хипо груп Алпе Адриа. В нея вече били инжектирали капитал  собствениците - германската провинциална банка Байерн Ел Бе /Bayern LB/ и австрийският застраховател Граве /Grawe/. Провинция Каринтия обаче отказала да отпусне  необходимите средства.

След национализацията на Хипо груп Алпе Адриа австрийските прокурори започнали разследване, за да се установи какви грешки са допуснати в банката на фона на силен политически натиск да се обясни как се е стигнало до спасяването й от данъкоплатците.

Култерер подаде оставка през 2006 година след твърдения, че Хипо груп Алпе Адриа е прикрила големи загуби от търговия с деривати. По-късно той се призна за виновен във фалшифициране на счетоводните данни и беше осъден да плати глоба.

Проверяват се и тъмни сделки на банката в Хърватия, включително заеми, отпуснати на бивш генерал,  осъден за присвояване на диаманти на стойност 5 милиона долара. БТА