На стоковите борси петролът остана скъп, като в Ню Йорк лекият петрол през целия ден се котираше над $ 81, а цената отиде до $ 81.99 заради студеното време в САЩ, Европа и в Китай.

В Китай снежните виелици и най-ниските температури от 50 години насам затрудняват доставката на въглища. Има информации за затворени училища в страната, включително и в Пекин.

Източната част на САЩ е изправена пред най-студената зима от 1982 г. заради разпространяването на арктически въздух от Канада на юг. В Ню Йорк и в Бостън се очакват температури от -10 градуса. Студове се прогнозират дори във Флорида, където цитрусовите насаждения могат да бъдат засегнати през седмицата. Около 500 милиона бушела царевица са под снега в Северна Дакота и Южна Дакота, Минесота, Небраска и Уисконсин

Тази вечер на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за $ 81.42 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се котира при $ 79.90 за барел.

На валутните пазари в европейската сесия EUR/USD се котираше в рейнджа 1.4390/1.4485, като след влизането на американските пазари търговията се води около $ 1.44 за € 1.

Анализатори споделят, че пазарите все още се колебаят дали американската икономика ще набере достатъчно инерция през годината, за да подтикне ФЕД да повиши лихвите в САЩ. Това пък продължава да поставя въпроса дали щатският долар ще бъде предпочитаната валута.

Евростат днес съобщи, че годишната инфлация в еврозоната през декември се очаква да бъде 0.9%, което е повишение спрямо 0.5 на сто през ноември.

По същото време в Германия регистрираха по-добри от очакваното стойности за безработицата през декември 2009 г. Броят на безработните се понижава с 3 000 души до 3.42 млн. души, което е шесто поредно понижение. Данните са на Федералната агенция по труда. Нивото на безработицата обаче остава непроменено на равнище от 8.1%. За декември икономистите очакваха нови 5 000 безработни.