Великобритания заяви в понеделник, че всеки опит от страна на Аржентина, да се възползва от активите на нефтодобивните дружества, опериращи край спорните Фолклендски острови би бил незаконен. Това става след като аржентински съдия отсъди срещу 6 чуждестранни компании.

В събота, федерален съдия нареди изземването на активи за 156 милиона долара в банкови сметки, кораби и друго имущество, принадлежащо на шест британски и американски петролни фирми, опериращи на островите, съобщава Reuters.

Аржентинският външен министър Хектор Цимерман коментира, че властите в Буенос Айрес смятат Фолклендския архипелаг за суверенна аржентинска територия.

"Това е незаконно твърдение за юрисдикция върху континенталния шелф на Фолклендските острови, което ние отхвърляме и ще сезираме съответните органи", коментира говорителят на Министерството на външните работи на Великобритания.

"Островите имат право да развиват своя въглеводороден сектор чрез легитимни търговски сдружения с международни нефтени и газови компании и ще продължим да ги подкрепяме, тъй като те се развиват. Аржентинското вътрешно право не се прилага за Фолклендските острови," категорични са от британското външно министесртво.

Великобритания и Аржентина водиха кратка война за спорния архипелаг през 1982 г. Напрежението между двете държави се увеличава отново през последните години с откриването на петролни залежи в региона.

Аржентина обеща да разреши спора чрез дипломация. Но страната е изправена пред избори през октомври, което означава, че политиците са готови да играят по-рисковано от обикновено.