Аржентина замразява цените в супермаркетите за два месеца в опит да спре инфлацията. Това съобщава Associated Press като допълва, че наложената забрана да вдигат цените се отнася за всички вериги, включително чуждестранните като Walmart и Carrefour.

 

От министерство на търговията в Аржентина съветват потребителите да пазят касовите бележки от супермаркетите и да подават оплаквания до държавните служби, ако забележат, че цените на някои продукти са се вдигнали до 1 април.

 

Според прогнозите на икономисти през тази година инфлацията в Аржентина може да достигне 30%. Имайки предвид, че следващото увеличение на заплатите, по настояване на профсъюзите, се очертава да бъде от около 20%, може да се смята, че именно това е реалното поскъпване на живота в страната, а не поддържаното от официалната статистика 10%.

 

Подобни мерки като временно замразяване на цените в магазините и друг е било прилагано като мярка за противодействие на галопираща инфлация в Аржентина, при това неуспешно. И сега очакванията са, че това ще има краткотраен ефект. Освен това е много възможно магазините просто да предлагат по-малко продукти по рафтовете си.

 

Далеч по-ефективен начин за овладяване на инфлацията е свиването на правителствените разходи, съветват икономисти, които обръщат внимание, че именно по този начин се увеличава паричната маса в обръщение. Освен това е необходим достоверен измерител на инфлацията.

 

Заповедна за замразяване на цените в магазините в Аржентина се появява броени дни, след като Международния валутен фонд размаха пръст на страната, че манипулира статистически данни за състоянието на икономиката си. МВФ даде срок за коригиране на данните и въвеждане на достоверна статистика до месец септември тази година. В противен случай Аржентина ще бъде изгонена от международната програма на фонда.