Аржентина е изправена изваждане от МВФ, като страната ще се превърне в икономически парий, ако бъде приложена тази крайна мярка, предава The Telegraph.

 

Причината е, че правителството в Буенос Айрес тенденциозно представя неверни данни за инфлацията и брутния вътрешен продукт.

 

Заплахата за изваждане на Аржентина от Международния валутен фонд е на път да се превърне в реалност след като преди два месеца от МВФ заплашиха, че ако страната не вземе мерки, за да приведе в съответствие качеството на официалните данни, ще бъдат взети мерки.

 

Срокът на ултиматума на фонда изтича днес, а Аржентина все още не е реагирала на заплахата.

 

Ако бъде изключена от МВФ, в който участват 188 държави, тя ще загуби достъп до жизнено важни международни кредитни линии. Също така това ще е първата страна изключена от фонда след Чехословакия, към която тази крайна марка беше приложена през 1954 г.

 

Резолюция, в която се изисква страната да се оттегли от МВФ, ще се нуждае от подкрепата на акционерите, представляващи поне 85% от правата на глас.

 

Аржентина, водена от президента Кристина Фернандес де Кирхнер, отчете 8.9% ръст на БВП през 2011 г., но според независими наблюдатели реалната стойност на растежа е с поне три процентни пункта по-ниска.

 

Официалните данни за инфлацията показват покачване на потребителските цени с 10 на сто, но независимите оценки отчитат скок с 25% и повече.

 

Отношенията между МВФ и Аржентина са обтегнати в продължение на повече от десетилетие.
А през 2006 г. Буенос Айрес изплати всички на свои задължения към МВФ и реално прекъсна връзките си с фонда , като отказа да допуска ежегодните икономически проверки.