Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изрази остро несъгласие с текстовете от закона за горите, гласувани на второ четене в пленарната зала на Народното събрание в петък, 28 януари. Според природозащитниците, интереси на депутат от „Атака“ заплашват да подкопаят гражданското доверие в политиката на ГЕРБ в горския сектор.

Припомняме, миналия петък депутатите отново върнаха отхвърлената от парламентарната комисия по земеделие разпоредба /чл. 54 от Проектозакона/, в горите да може да се строят ски лифтове и влекове, но на хартия изсечените и застроени терени да продължат да се водят гори .

Строителството на ски лифтове и влекове не е дейност, присъща на горското стопанство и бетонираната земя и изсечената гора няма как да са горски фонд, аргументират се природозащитниците.

Но с направеното изменение, застрояването на защитените природни територии става по-лесно, като инвеститорите могат да си спестят административни процедури и милиони левове.

Тази разпоредба представлява схема за държавна помощ за инвеститорите в ски курорти и подлежи на предварително съгласуване с Европейската комисия. Тъй като това не е направено, България ще подлежи на наказателна процедура, предупреждават от коалицията.

Подмяната на волята на обществото и на цялата земеделска комисия стана по предложение на депутата от „Атака“ Николай Пехливанов. Коалицията „За да остане природа в България“ е възмутена от участието на Николай Пехливанов в гласуването, тъй като неговата собственост върху инвестиционната компания „Грийн Лайф” го поставя в конфликт на интереси.

Фирмата на Пехливанов е инвеститор в ски курортите Банско и Пампорово и нееднократно е заявявала пред медиите, че липсата на нови ски съоръжения води до охлаждане на интересите на инвеститорите в апартаменти.

Малко по-рано, анажимент да премахнат тази поправка поеха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, заместникът му Георги Костов и председателят на Комисията по земеделие и гори, Десислава Танева. За нейното отпадане гласува цялата земеделска комисия на второ четене в парламента. Предложение за нейното отпадане бяха внесени от депутати от всички парламентарни политически сили, но без „Атака“.

„Предстои окончателното разглеждане на закона на второ четене в пленарна зала. Очакваме ГЕРБ да спази поетите ангажименти и премахне възможността за застрояване на българските гори със ски курорти, спестявайки средствата на няколко офшорни компании за сметка на държавния бюджет, настояват от коалиция „За да остане природа в България”.