Според сега действащия закон имигрантите, които чакат процедурите за получаване на бежански статут имат право да живеят на външен адрес, ако представят пред ресорната агенция актуален такъв. Оказва се обаче, че изключенията от правилото не са едно или две, съобщава DarikNews.bg.

От общия брой над 8700 нелегални имигранти, преминали границата ни, близо 5200 с настанените в центрове на МВР и ДАБ, а 3564 пребивават на външни адреси.

В изготвения план за овладяване на кризата с бежанците става ясно, че от сега нататък политиката, която възприема държавата е към изграждане и преформатиране на центровете за настаняване на чужденци- от отворен към затворен тип. Основната цел според вътрешния министър е не само да се осигури безопасността, както на чужденците, така и на българските граждани, но и да се разграничат нелегалните имигранти от хората, които действително бягат от репресиите и войната. Цветлин Йовчев уточни, че към момента основният проблем не е с хората от Сирия, а с тези които идват от страни в Северна Африка. 

Министърът обяви план за справяне с бежанската криза. По думите му мерките трябва да се изпълнят за 6 месеца, с което броят на нелегалните имигранти трябва да намалее 3 пъти и в същото време принудително изведените от България трябва да се увеличат 3 пъти.  

Влизащите в България ще бъдат делени на три категории още при преминаването на границата. Майки с деца, както и цели семейства, ще бъдат настанявани в центрове от открит тип. 

А икономическите емигранти, които не идват от държави в конфликт, както и тези, за които няма достатъчно информация, ще изчакват решението за статута им в центрове от закрит тип, където движението им ще е ограничено. 

За хората, които нямат основание да получат статут на бежанци, агенцията ще се произнася до 3 дни. Останалите ще чакат, докато се съберат достатъчно данни за тях. При отказ на статут нелегално влезлите в България ще бъдат принудително извеждани до родните им страни. Със сигурност статут ще се отказва на хората, които идват от държави с демократично управление.  

Смият Йовчев призна, че извеждането на емигрантите от страната е труден процес и изисква ресурси, с които държавата не разполага. Ето защо се обмисля, по примера на Франция, да се предлага определена сума пари на хората, за да се върнат по родните им места. 

Междувременно бежанската криза даде нов тласък на подкрепата за националистическите формации в България. 

Проучване на "Алфа рисърч" от края на октомври показва рязко увеличение на подкрепата за "Атака", на фона на спад на доверието към основните политически сили. 

Партията на Волен Сидеров е удвоила подкрепата си от 1.6%, до 3%, а нейният лидер вече получава одобрението на 7% от българите. След събитията от последните дни – жестокото нападение с нож на продавачка от емигрант, е много вероятно подкрепата за "Атака" да е нараснала още повече.