Октай Енимехмедов не се е опитал да убие Доган, заяви по bTV Неделчо Стойчев, директор на Института по психология на МВР.

 

Нападателят не е имал практическа възможност да извърши убийство с този пистолет, обясни той. Енимехмедов "преди всичко е искал да го нарани емоционално, физически – не. Той е нямал техническа възможност да го убие с това оръжие", посочи Стойчев. Най-страшните последствия от евентуален изстрел срещу вече бившия председател на ДПС са щели да бъдат обгаряния на кожата

 

Хипотезата, че Енимехмедов е част от организирана група в началото беше равнопоставена с това, че той е действал сам, каза Стойчев и обясни, че впоследствие е станало ясно, че нападателят в последните месеци е бил затворен в себе си и в собствения си свят. "Оказа се, че всъщност за намеренията си той не е казал на никого. Никой не е знаел", каза Стойчев.

 

"В предсмъртното писмо по-скоро той се опитва да успокои майка си и да й каже, че съжалява много, че няма да завърши висшето си образование. Пише, че се извинява, че трябва да направи нещо, което може да не се хареса на много хора. Писмото е саморъчно написано", обясни психологът.

 

"Не става въпрос, че той става носител на идеи, а иска да покаже кое е правилното. Влиза в ролята си на човек, който с действията си иска да покаже, че лидерът на ДПС греши. Той е харесвал Доган. Разочаровало го е това, че Доган не е честен с неговите си хора", каза Неделчо Стойчев. Като човек от този етнос, той е търсил идеологически опорна точка – бил е на конференция на партията на Касим Дал, както и на конференция на Младежкото ДПС, добави той.

 

От тази гледна точка изглежда малко вероятно да става въпрос за накърнени икономически интереси или за опит за консолидация на електората на Движението за права и свободи чрез акт на насилие. Изглежда атентатът е бил дело на един объркан млад човек.