Гръцкото правителство отхвърли предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, направено вчера.

Той искаше страната да приеме мерките за икономии, които да бъдат одобрени на извънредно заседание на еврогрупата днес. В замяна настоящата спасителна програма за Гърция щеше да бъде удължена, съобщава Reuters.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е трябвало да изпрати писмено съгласие за това днес и да се яви на извънредна среща на финансовите министри от еврозоната, както и да призове гърците да гласуват в полза на спасителната програма на предстоящия референдум на 5 юли. Ципрас обаче е отказал.

Вчера беше публикуван и въпросът на референдума: "Трябва ли да бъде прието предложението, което беше представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд при срещата на еврогрупата на 25 юни 2015 г., включващо две части и представляващо цялостното им предложение?" Може би е случайно, но на бюлетината отговорът "не" стои над "да".

Междувременно от гръцкото правителство оповестиха, че не смятат да изплатят дължимите 1.6 млрд. евро към Международния валутен фонд до края на деня. Това обаче не означава автоматичен фалит на страната, тъй като плащането трябва да се забави с 30 дни, преди да бъде квалифицирано от МВФ като просрочено.