Дялове в 17 дружества ще предложи за продан държавата чрез централизиран публичен търг, който ще се организира и проведе на Българска фондова борса. Инвеститорите ще могат да наддават за 100% от капитала на Свободна зона Свиленград ЕАД, която е оценена на минимум 1.5 млн. лв. от експертите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

За инвеститорите с интерес към този сегмент атрактивни могат да бъдат още Свободна безмитна зона - Бургас АД, от която се продават 19.45% от капитала срещу 2.5 млн. лв., а също и Транзитна търговска зона АД, от която се продават 46% от капитала срещу 4.8 млн. лв.

Голям пакет се предлага и от капитала на туристическата компания Верига за младежки туризъм Орбита АД. Държавата предлага 98.63% от капитала й при минимална цена от 5.60 лв. на акция или малко над един милион лева за целия пакет. Дружеството е с 55-годишно присъствие на туристическите пазари в България и чужбина. Член е на Международната Асоциация за въздушен транспорт ИАТА, Българска Туристическа Камара и още много други професионални организации.

На централизирания публичен търг ще се предложат и 35% от капитала на БДЖ- Трансимпекс АД, за които държавата се надява да получи 2.6 млн. лв.

В списъка фигурират и публични дружества, от които се продават миноритарни дялове. Така например предстои продажба на 704 276 акции на Химимпорт АД при минимална цена от 1.268 лв. за лот. Това е с 5.22% под цената, на която се търгуват книжата в днешната сесия. Средната цена, при която се сключват сделките към момента, е 1.282 лв. за лот.

Ето и пълният списък на дружествата, предложени за приватизация на 30-тия централизиран публичен търг:


ДРУЖЕСТВА,  С ПАКЕТИ ОТ АКЦИИ  ПОД  1%  ОТ КАПИТАЛА   

"ЗИИУ "СТАНДАРТ" / ЗММ-БЛАГОЕВГРАД/ АД
"МЕТАЛНИ ИЗДЕЛИЯ" АД
"СВИНЕВЪДСТВО-ПРЕСЛАВЕЦ" АД
"СКЪТ МИЗИЯ" АД
"СЛИВНИЦА 1968”  АД
 
ДРУЖЕСТВА,  С ПАКЕТИ ОТ АКЦИИ  НАД  1%  ОТ КАПИТАЛА


"БДЖ-ТРАНСИМПЕКС" АД
"ВМТ ОРБИТА" АД
"КЕРАМИНЖЕНЕРИНГ" АД
"КРУПНИШКА КОМУНА" АД
"СВОБОДНА  ЗОНА - СВИЛЕНГРАД" ЕАД
"СВОБОДНА БЕЗМИТНА ЗОНА - БУРГАС" АД
"СТРУМАТЕКС" АД
"ТРАНЗИТНА ТЪРГОВСКА ЗОНА" АД
"ФИЛ-2000" АД
"ХЕНТШ" АД /НОВОХИМ ЕАД/
"ЧАСТНО АД ЗОГРАФСКИ" АД / "ИХ ВИТОША ЗОГРАФСКИ" АД/

 * Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!