Аукцион на ирландски дългови ценни книжа оказа подкрепа на еврото във вторник. Правителството на страната е успяло да продаде книжа за € 1.5 млрд. при силен инвеститорски интерес.

Тази новина се оказа по-силна от негативизма, плъзнал след като институтът ZEW оповести, че индексът на инвеститорското доверие в Германия бележи понижение. 

Така обединената парична единица остана да се търгува около $ 1.28 спрямо долара и към 17:40 часа българско време курсът на обмяна е $ 1.2847.

Днес бе интересно и да се наблюдава влиянието върху паунда на новината за ръст на инфлацията, мерена през индекса на потребителските цени във Великобритания. Националната статистика обяви лек спад на потребителските цени до 3.1% през юли, но анализаторите изтъкнаха, че инфлацията остава високо над заложените от централната банка на страната 2%. Така валутата на острова изгуби 0.1% срещу щатския долар и до 1.5580.

13:52 часа

Еврото продължава да притиска долара въпреки неособено позитивните новини от Стария континент.

Новините за инфлацията във Великобритания и спада в инвеститорското доверие в Германия не успяха да променят нагласите на форекс играчите и така действията им водят до продължаваща подкрепа за обединената валута.

Към този час единица от нея купува $ 1.2881 при курс на обмяна към долара $ 1.2844 в началото на деня.

08:41 часа

На валутните пазари еврото отбелязва слаб ръст от 0.18% при курс 1.2844 за долар. Миналата седмица единната валута спадна с цели 4% спрямо зелените пари, но в понеделник възстанови 0.6% от стойността си.

Коментира се, че европейската валута остава уязвима, тъй като банковият сектор в Европа не е в цветущо здраве, а ситуацията с правителствения дълг на някои членки на еврозоната е доста притеснителна.

Доларът, от своя страна, е под натиск, тъй като засиленото търсене на правителствени облигации понижава лихвата по тях, съответно доларовите активи стават по-малко привлекателни. Американските ДЦК поскъпват и съответно лихвата им пада, тъй като се възприемат като сигурен актив в рискова макросреда – обяснява Ройтерс.

Доларът се търгува близо до 15–годишно дъно спрямо йената на ниво 85.3650 йени, като в началото на азиатската търговия докосна 85.11 йени. Но според коментаторите въпрос само на време е доларът на САЩ да падне под 85 йени. Ако от САЩ публикуват нова серия слаби статистически данни, спадът на долара към йената може значително да се ускори заедно с повишеното търсене на трежъри бонове.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо шестте най-активни търговски партньори на САЩ, се понижи с 0.2% след 0.6% спад в понеделник и 3.1% ръст миналата седмица.

Единната европейска валута спрямо йената не показа промяна при курс 109.50 йени.