Джина Райнхарт, най-богатата жена в Австралия предупреди, че страната е на път да влезе в дългова криза подобна на тази в еврозоната, заради преразхода на хазната и загубата на конкурентоспособност, съобщава Bloomberg.

Трябва да се фокусираме върху приходите, а не върху разходите. Имаме нужда от подобрение на икономическата среда и инвестиции“, заяви Райнхарт, чието състояние се оценява на 18.6 млрд. долара, натрупано от търговията и добива на желязна руда.

Според Райнхарт, Австралия се приближава до това да се „превърне в нова Гърция, Испания или Португалия“.

Досега милиардерката беше сред най-големите критици на таксите върху парниковите емисии. Тя заявява, че правителството трябва да се върне към политиката на бюджетни излишъци и да намали нетния си дълг с 10%, до 73 на сто от брутния вътрешен дълг на страната.

През последните години мината индустрия в Австралия беше облагодетелствана от високите цени на суровините и растящото търсене на азиатските пазари и най-вече Китай.

Но в момента тя губи от конкурентоспособността си заради повишените такси и затегнатия държавен контрол, счита Райнхард.