Австралия е на път да се превърне в глобална газова суперсила до средата на десетилетието и да премахне дефицита по текущата си сметка за първи път от почти 40 години, прогнозира Morgan Stanley.

 

Причината? Износът на втечнен природен газ. "Износът на втечнен природен газ от Австралия може да бъде следващото голямо нещо", пише в доклад на инвестиционната банка.

 

В него се прогнозира "огромно покачване" в добива на втечнен природен газ, което може да трансформира икономиката на страната. Австралия ще изпревари Катар и ще стане най-големия износител на втечнен природен газ в света още през 2017 г., пише The Telegraph.

 

Така Австралия ще се превърне в основна сила в световното производство на енергия, като износът на втечнен природен газ ще стане еквивалентен на експорта на въглища и желязна руда от страната.


Две трети от целия ръст на търговията с втечнен природен газ в глобален мащаб към момента се дължи на Австралия.

 

В САЩ сега има пренасищане с природен газ от шистови източници, но то ще остане в миналото след 5 до 10 години, колкото са необходими за изграждането на необходимата инфраструктура за втечняването и износа му – понякога има полза и от централното планиране.

 

Това дава на Австралия огромни възможности. Тя може да се възползва от недостига на доставки в Азия и особено в Япония, където затварянето на ядрени реактори след бедствието във Фукушима направи икономиката силно зависима от вноса на газ. Цената на синьото гориво на японския пазар е 4.4 пъти по-висока от тази в САЩ.

 

Възходът на Австралия се дължи на новите технологии за втечняване и транспортиране природен газ, въвеждани в експлоатация от 90-те години на миналия век насам. Сега природното гориво се охлажда до 117 градуса по Целзий, директно на гигантските кораби, които го транспортират.

 

Ако прогнозата на Morgan Stanley се сбъдне, делът на износа на природен газ в икономиката на Австралия ще нарасне от 20% до 22% до 2016 година.

 

Търговският излишък ще донесе забележителна промяна за една страна, която формира дефицит по текущата си сметка от средно 4% от брутния вътрешен продукт през последните 30 години и близо 5 % в момента.

 

Австралия е една от последните в света държави с AAA рейтинг на облигациите, въпреки че нейният нетен външен дълг е 64% от БВП, при считани за устойчиви от Международният валутен фонд нива от около 30%.

 

На този фон износът на втечнен природен газ може да се превърне във важен източник на средства за инвестиции в Азия, като позволи развиването на суверенния инвестиционен фонд Future Fund, чиято основна цел е да рециклира капиталовите излишъци, породени от износа на суровини и по този начин да ограничава поскъпването на австралийския долар.