Австралийската банкова индустрия е втората най-голяма по пазарна капитализация в света, оставяйки зад себе си банковата индустрия на еврозоната, на Великобритания и на Япония. В анализ на Банк ъф Америка Мерил Линч (Bank of America Merrill Lynch) се изчислява, че общата пазарна капитализация на банките в Австралия възлиза на 433 млрд. щатски долара, което е 8.3% от глобалната финансова индустрия. Само Щатите имат по-голяма банкова индустрия с пазарна капитализация от 1.8 трлн. долара.

Според тази класация австралийските банки са три пъти по-големи от швейцарските, два пъти по-големи от сингапурските и близо два пъти колкото съвкупната стойност на публичните банки в Китай.

Тези данни идват след спада в пазарната капитализация на австралийския банков сектор с 31% от пика му за всички времена. Това обаче е доста по-добър резултат, на фона на пораженията, които понесе банковия сектор на други държави по света.

Банките в еврозоната, които обслужват 320 млн. потребители, са понижили пазарната си капитализация със 78.7% спрямо най-добрите си времена до 432 млрд. долара.

Великобритания, на която се гледа като на сърцето на световния финансов свят, притежава банков сектор на 396 млрд. долара, което е понижение със 70.7% спрямо най-добрите времена на пазара. /The Australian

Японските банки обслужват пазар от 130 млн. потребители и пазарната им капитализация възлиза на 378 млрд. долара, след 77.6% спад от пиковите оценки на пазара за сектора.