Най-тежкото наводнение в Австралия от половин век насам в северния щати Куинсланд може да има „значителен ефект“ върху националната икономика, тъй като води до спиране на износа – заявява членът на борда на централната банка Доналд МакГаучи в телефонно интервю за Bloomberg.

Това, което може да се каже към настоящия момент е, че има много тежки поражения върху инфраструктурата, твърди МакГаучи, който също така е председател на най-големия в Австралия доставчик на химикали за селското стопанство Nufarm.

Рекордните дъждове в Куинсланд наводниха територия, равна на Германия и Франция, което наложи да се евакуират градове и да се затворят мини. Посевите са отвлечени от пороя. Щатът Кинсланд е най-големият износител на въглища в страната и формира около 20% от австралийския БВП, който възлиза на общо 1.3 трилиона щатски долара.

МакГаучи казва, че е твърде рано да се посочва на каква сума възлизат щетите, но е получил доклади, които показват, че пораженията са много тежки. Вероятно ефектът от природното бедствие ще се обсъди от членовете на борда на Резервната банка ан Австралия.

След прииждането на водите, цената на въглищата в Австралия нарасна с 3% до 126.10 долара за метричен тон, което е най-високата им цена от октомври 2008 г. насам. Коксът скочи с 2.3%.

Банкерът, който е в ръководството на централната банка на страната от 2001 г., посочва, че възстановяването на инфраструктурата може да даде стимул за националната и регионалната икономика, но отбелязва и проблемите, които ще възникнат заради липса на достатъчно свободен капацитет и умения за инфраструктурно развитие.

Освен това той очаква ръст на инфлацията – макар че все пак е възможно пораженията от пороите да се окажат по-малки от днешните страхове.

Библейски потоп нарекоха коментаторите дъждовете, излели се в северната провинция. Поражения ще има за въгледобива и реколтата от пшеница в страната.

По тази причина инвеститорите следва да продават австралийски долари и купуват евро – гласи съвет на австралийски икономист. Тази седмица австралийският долар загуби 1.8% спрямо щатския долар.