Гладът за работници в енергийния и минодобивния сектор на Австралия доведе до там, че в момента индустриите предлагат заплати по-високи от тази на шефа на Федералния резерв Бен Бернанке, при това за хора без висше образование.

Въпреки, че до тук в добивната индустрия вдигнаха заплатите три пъти над средните за страната, тенденцията е там да плащат все повече и повече, за да привличат работници.

В момента годишната надница на обикновен работник е $ 227 150. Бернанке се подписва срещу $ 199 700 годишно.

Австралийският икономически растеж се базира на природните богатства, материалите и суровините, чието търсене в момента е на рекордно високи равнища. През месец март се очаква данните да покажат рекордно висок износ от австралийските пристанища.

Бумът на тази индустрия се отразява и на услугите, като авиопревозвачът Qantas Airways Ltd. започна да прави курсове с огромният Boeing 737 до западната част на Австралия, за да могат работниците да пътуват до мините. В момента около една от тях живеят над 10 500 души, които понасят летни жеги от 46 градуса по Целзий, но работят в мина за добив на желязо и мед, собственост на BHP Billiton Ltd.

Според анализ на банката HSBC през тази година енергийната и минната индустрия на Австралия ще допринесе за 60% от Брутния вътрешен продукт на страната. Bloomberg