Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11.

Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър. 

Тя обясни, че т. нар. швейцарско правило, по което се осъвременяват пенсиите, покрива половината от инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход.

Главчев: Пенсиите ще бъдат изплатени с 11% увеличение от юли

"Разбрах, че в тази област обществената комуникация е от изключително важно значение. А и материята е много сложна и хората не са длъжни да знаят тази сложна материя на пенсионно-осигурителната система. В случая парите са осигурени. Те са разчетени в Бюджета", коментира Христова.

По думите ѝ е добре да се гледат числата, но има и много силен морално-етичен момент:

"Представете си колко месеца хората са си изчислявали колко ще им е пенсията с увеличение от 11%, а сега може да се окаже, че ще е с 10%. При положение, че ги има тези пари за това осъвременяване, мисля че е правилно решението на министъра на социалната политика - да е с 11%". 

Христова посочи обаче, че все пак решението за повишението ще бъде взето с гласуване на Надзорния съвет на НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase