Във вторник надзорът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. Това написа зам.-председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Деница Сачева в профила си във Фейсбук по повод искането на „Продължаваме промяната – Демократична България“, за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради проектодоклад на НОИ, според който пенсиите се увеличават не с 11, а с десет процента.
 
„И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма как да се крадат“, посочи Сачева и добави, че бюджетът на НОИ не може да се ползва за донорство на държавния бюджет.

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г . е разчетен при параметри за нарастване на средния осигурителен доход и нарастване индекса на потребителските цени, които в съотношение 50 на 50, формират 11% за осъвременяване на пенсиите, обясни тя и допълни, че средства за това осъвременяване са предвидени за бюджета за 2024 год.

Повишението на пенсиите може да е с по-малко

По думите ѝ отчетните данни към този момент, за да се приложи императивната норма на чл.100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), са за процент в размер на 10%. „На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на Народното събрание (НС) увеличение с 11%, както е заложено в Закона за бюджета на ДОО, което да се приеме", добави Сачева.
 

istock
istock

Това се случва абсолютно всяка година. Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване, поясни Деница Сачева.
 
Няма никаква нужда от никакви извънредни заседания на Народното събрание за нещо, което е в правомощията на Надзора на НОИ и така или иначе ще се случи, заяви тя.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase