Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ той е 10%.

Това заяви премиерът Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли, съобщават от пресцентъра на МС.

Още утре на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година.

С колко ще се увеличат пенсиите от юли

Предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства. Всички представители на изпълнителната власт в НС на НОИ ще гласуват за 11% увеличение, съобщават още от пресцентъра на МС. 


Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ показват 10%.

Настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 година отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент, припомнят от пресцентъра на МС. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase