Управителният съвет на Австрийската обществена телевизия ORF е одобрил програмата за инвестиции на дъщерната си фирма ORS (Österreichische Rundfunksender GmbH & Co KG) в България на стойност 80 млн. евро - съобщава вестник "Дер Щандарт".

ORS вече официално изрази интереса си да участва в конкурса за разрешение да използва радиочестотния спектър за трите национални мрежи.

Както е известно собственикът на БТК - американската компания AIG - има намерение да продаде българския телеком, но преди това да се раздели с мрежата за пренос на радио, телевизия и безжичен сигнал.

Според австрийската преса инвестиционните намерения на ORF са били и предмет на разговорите по време на еднодневната среща между българския премиер Сергей Станишев и австрийският канцлер Алфред Гузенбауер вчера, 14 ноември в София.

Според Изпълнителния директор на ORS Михаел Вагенхофер, решението за инвестиция в България е взето, въпреки негативната икономическа конюнктура, тъй като според него перспективите за развитие са добри: България предстои да премине към антенна дигитална телевизия, а на този етап приемането на сателитен сигнал е под 13%. 56.6% от домакинствата ползват кабелна телевизия, но там където все още няма покритие, се използват антени. Освен това българското министерство на отбраната ще освободи още три честоти за антенна телевизия, което ще позволи при най-новите възможности за компресия на сигнала до 2010-2011 г. да се излъчват до осем ТВ-канала с национално покритие.

В момента собственици на ORS са ORF и Райфайзен Холдинг Виена в съотношение 60:40. В условията на рецесията обаче ORF има намерение да съкрати дела си до 25.1%, ако Райфайзен се съгласи да увеличи капитала си и да закупи мажоритарния пакет. Според Михаел Вагенхофер, финансовата криза е открила нови възможности за перспективни инвестиции./БГНЕС