62% от строителните работи по автомагистрала Люлин са вече готови, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По думите строежът на аутобана се движи с 4 пъти по-бързи темпове в сравнение с предходните 3 години.

Строежът на АМ Люлин въври в график, каза пред журналисти министър Плевнеиев. Той обясни, че по-рано днес е извършил проверка на строителните дейности по аутобана.

Плевнелиев за пореден път припомни, че стоежът на Лот 2 от АМ Тракия в участъка Старa Загора – Нова Загора се движи по-бързо от графика на министерството.

Плевнелиев каза още, че до края на през следващата седмица предстои да бъде подписан и договорът за строителството на Лот 3 от Тракия в отсечката Нова Загора – Ямбол с гръцкия строителен гигант Актор, който даде най-ниска цена за трасето. От строителното министерство са планували първата копка на Лот 3 да бъде на 2 август.

Заделили сме 50 милиона лева за отчуждителни процедури от 180-те милиона, които очакваме да бъдат одобрени в края на седмицата от парламента. С тези пари буквално от другата седмица разплащаме 21 милиона за Софийски околовръстен път – гара Яна, каза Плевнелиев. Той коментира още, че са предвидени и 19 милиона за околовръстния път Симеоновско шосе – „Младост 4” ,който е най-голямата "тапа" на България.