Предстои оборудване на нови автоматизирани работни места по българските гранични контролно-пропускателни пунктове /ГКПП/ за обработка на електронни документи за самоличност. Това съобщи на ГКПП "Калотина" директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Красимир Петров.
   
Той участва в дискусия за модернизацията на ГКПП. Петров посочи, че на автоматизираните работни места ще бъдат използвани скенери, които автоматично ще сканират и ще сравняват буквената, цифровата и графичната информация от документите. Той добави, че е предвидено да се използват и цифрови камери за сравняване на лицето на пътуващия със снимката в документа му за самоличност.
   
Петров каза, че се надява до края на годината да бъдат премахнати устройствата с флаш памет, които се използват за системата за плащане с единен фиш. Системата бе внедрена от Министерството на държавната администрация и административната реформа.
   
Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев посочи, че въвеждането на системата с единен фиш е силно оръжие срещу корупцията. Той каза, че внедряването й се е отразило добре на събираемостта на приходите по българските граници.
   
Министър Василев заяви, че впечатлението на човек, когато премине границата, е много важно още от първите няколко секунди. Той каза, че хората, които преминават границата, трябва да остават с впечатление за модерност и още тогава да разберат, че навлизат в държава от Европейския съюз.
   
На ГКПП "Калотина" днес официално бяха вдигнати новите знамена на България и на ЕС.