Балканкар Заря АД е пропуснала продажби през последните месеци заради липсата на оборотни средства. Това стана ясно по време на Общо събрание на облигационерите, проведено на 8 юни. На него кредиторите на дружеството са гласували за промяна в погасителния план по емисия корпоративни облигации, падежиращи през 2015 година. Отсрочката се дава заради доверие в способността на дружеството да генерира необходимите приходи, с които да обслужи по-големите главнични плащания, които предстоят през 2013 година.

Емисията облигации, които Балканкар Заря АД издаде, е за 5.5 млн. евро. Лихвеният купон е сума от 6-месечен EURIBOR два работни дни преди всяко следващо лихвено плащане плюс надбавка от 3%, като общата му стойност не може да е по-малка от 8.25% годишно.

На 22 юни тази година предстои плащане на 100 000 евро, съгласно погасителния план на облигационния заем. Следващото плащане ще е през декември. Решението за промяна на погасителния план е било взето без нито един глас против, става ясно от протокола на проведеното общо събрание. Участниците са били убедени от Георги Кисов, представител на Алианц Банк България АД, че дружеството ще успее да генерира необходимите приходи през тази година, тъй като основните пазари, на които търгува Балканкар Заря АД, са  Азия, където през тази година се очаква ръст на пазара, както и германският пазар, където за сега не се наблюдава спад. Прогнозите са, че дружеството ще има значителен ръст на приходите, които ще са достатъчни за покриване на плащанията на по-големите вноски по главницата от 2013 година. Тези очаквания са на база сключени вече договори с клиенти.

Пропуснати са продажби поради липсата на оборотни средства, но за сметка на това е подобрена рентабилността за първото тримесечие. Резултатите от второто и третото тримесечие ще е решаващ за това дали емитентът ще може да покрие плащания на по-високите вноски по главницата.

В последния отчет на дружеството към края на първото тримесечие бе отчетена 22 хил. лв. нетна печалба при 2.762 млн. лв. приходи от дейността.
 
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!