Влиянието на шистовия бум върху американската икономика е силно преувеличено. Надеждите, че САЩ могат да изтласкат Русия и останалите традиционни доставчици на "синьо гориво" са несъстоятелни. В дългосрочна перспектива "шистовият ефект" ще добави към американския брутен вътрешен продукт по-малко от 1%, а страната така и няма да извоюва своята енергийна независимост.

Правителствата на европейските страни напълно сериозно обсъждат възможността от дългосрочни санкции и заменянето на руските енергоносители с американски. САЩ в близко бъдеще трябва да увеличат добива на шистов петрол и газ и да започнат износ през океана.

Но вероятно Америка не само, че няма да може да спаси Европа от руската зависимост, но и няма да успее да постигне своята собствена енергийна независимост. Причината - шистовият добив е надценен.

В периода от 2005 г. до 2013 г. производството на природен газ в САЩ се увеличива с 33% като една значителна част от този растеж се дължи на нарасналото производство на добива от шисти.

В същото време производството на течни горива нараства с 52%. Приносът на шистовия петрол се увеличава от 0.29 милиона на 3.48 милиона барела дневно. В резултат на това чистият внос на петрол спада от 11 милиона барела дневно през 2007 г. до 8 милиона барела през 2013 г.

Но шистовият бум не беше единствената причина за промяната. Голямо влияние върху спада на вноса изигра коктейла забъркан от рецесия, застаряване на населението и повишаването на енергийната ефективност, довели до общото намаляване на търсенето на енергийни ресурси. През 2012 г. потреблението на енергия на глава от населението в САЩ намаля с 5%, въпреки регистрирания през същата година икономически растеж.

Като цяло революцията на добива от шисти имаше смесен ефект. Цените на газа за обикновените потребители намаляха с 20% от своя пик през 2008 г., а цените на индустриалните компании се паднаха наполовина. От друга страна електричеството за домакинствата продължава да поскъпва. По същия начин стоят нещата и за бизнеса, макар поскъпването да е по-бавно.

Както и с всяка революция изходът от шистовия бум е непредсказуем. Напълно сигурно е, че САЩ ще се превърнат в износител на газ в края на това десетилетие. Но повечето сценарии сочат, че страната ще останае вносител на суров петрол. Как това ще се отрази на американската икономика?

Шистовата революция може да повлияе на размера на американския БВП и на общото състояние на икономиката в няколко направления.

Благодарение на намаляването на стойността на произвеждания газ, компаниите-производители могат да реализират икономии. Същото се касае и за потребителите. Заради намаляването на цената на "синьото гориво" цените на останалите стоки също ще се понижат. Следователно, в икономиката ще се освободят средства за увеличаване на потреблението. Благодарение на тези ефекти през 2040 г. БВП на САЩ може да се увеличи с 0.46%-0.57%.

Свиването на вноса на петрол при себестойността на производство на барел 70-80 долара и дългосрочна цена на петрола от 114 долара за барел може да донесе на икономиката за 25 години допълнителен ръст от 0.35%.

Следователно през 2040 г. увеличаването на обема на БВП няма да надхвърли 1%.

Реиндустриализация на американската икономика също е малко вероятна. Намаляването на цените на газа ще повлияе само на незначителна част от американския промишлен сектор, произвеждащ около 1.2% от БВП. /Анализ на френския Институт за стабилно развитие и международни отношения (IDDRI)/