Комисията по ценни книжа и борсовата търговия на САЩ наложи на Bank of America глоба в размер на 33 млн. долара заради незаконно изплащане на бонуси на топ-мениджъри.

През ноември 2008 г. ръководителите на Bank of America скрили от своите инвеститори изплащането на финансови бонуси в размер на 5.8 млрд. долара на служители на Merrill Lynch. Месец преди това банката се била договорила да купи изпитващата трудности заради световната криза Merrill Lynch за 50 млрд. долара.

Американските власти са гневни и заради това, че сливането е било подкрепено финансово с 20 млрд. долара от страна на правителството. През март т.г. редица шефове в Merrill Lynch получиха призовки от прокуратурата на Ню Йорк във връзка с разследването на законността на получените от тях бонуси. Трябва да се отбележи също и че загубите за 2008 г. на Merill Lynch възлизат на 27 млрд. долара, стопени от кризата и отписани от банката като активи.

Като цяло, девет от най-големите банки в САЩ, в това число и Bank of America, заемаща първо място по обем на активите си, през 2008 г. са изплатили общо над 33 млрд. долара бонуси на свои или свързани с банката топ-мениджъри. Същевременно американската администрация се зае да спасява същите тези банки, като наля в тях 125 млрд. долара. БГНЕС