Основната лихва, при която централната банка на Великобритания The Bank of England отпуска пари, остава непроменена. След среща на ръководството на банката е решено да се запази рекордно ниското равнище от 0.5%, както бе и очаквано от икономистите.

Преди оповестяване на решението британският паунд купуваше $ 1.6410, а след това той леко поевтиня към зелените пари до $ 1.6400.

Банката ще запази без промяна и параметрите по предприетата програма за изливане на ликвидност на пазарите чрез покупка на ценни книжа за общо 200 млрд. паунда ($ 328.2 млрд.).

Макар решението на The Bank of England да не бе изненадващо, малко преди то да бъде взето бяха тиражирани прогнози, че банкерите ще бъдат принудени да предприемат мерки за затягане на монетарната политика във Великобритания. Причината за това са данните за състоянието на икономиката. През първото тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт порасна с 0.5%, с което едва компенсира загубата от 0.5%, инкасирана през последните месеци на 2010 година.

Слаби са данните за потребителските разходи, които разклащат доверието в способността на икономиката сама да се стабилизира. В същото това време инфлацията през април скочи до 4.5%, което двойно повече от допустимото ниво от 2%, заложено от централната банка.

Освен лихвеното решение на The Bank of England, днес се очаква и Европейската централна банка да реши дали ще промени основния лихвен процент, при който кредитира. Към момента той е на ниво 1.25%. Очакванията са, че най-вероятно лихвата ще се запази на сегашното й равнище, но през месец юли ще има известно повишение.

Инвеститорите ще очакват с огромен интерес думите на председателя на ЕЦБ Жан- Клод Трише, тъй като е интересна позицията му по гръцкия въпрос, особено след като Германия предложи частните държателите на гръцки облигации да понесат част от тежестта на кризата, като бъде увеличен със седем години матуритета на книжата.