Ръководството на централната банка на Великобритания Банк ъф Ингланд изглежда разединено по въпросите за политиката, към която институцията следва да се придържа занапред.

Минути преди началото на октомврийската среща на комитета по монетарната политика стана ясно, че членовете на ръководния орган са привърженици на три различни становища.

Седем души от общо 9-те члена на комитета са на мнение, че основната лихва на банката трябва да бъде задържана на нивото от 0.5%, както и че трябва да се продължи с изкупуването на активи за 200 млрд. паунда, което се равнява на $ 314 млрд.

Според Адам Поусън, който е застъпник на различна от първата стратегия, размерът на средствата, с които се изкупуват активи, трябва да бъде по-голям от предварително определеният, като увеличението трябва с още 50 млрд. паунда. В противен случай ефектът от програмата няма да е адекватен.

Третата идея, която също има застъпници в комитета по монетарна политика на банката, е за повишаване на основния лихвен процент с четвърт пункт до 0.75%, а обемът на средствата, с които ще се изкупуват активи, да остане непроменен. MarketWatch