Централната банка на Великобритания Bank of England  ще се превърне в една от най-влиятелните централни банки в света, след като бяха извършени бързи реформи, които променят финансовите регулации, по които работи институцията. Вместо досегашният Financial Service Authority, вече ще действат три инстанции, които ще осъществяват надзора на банката. Това са Financial Policy Comittee, Prudental Regulation Authority и Financial Conduct Authority. От тази трипартитна структура се очаква да регулира финансовия сектор по начин, който да гарантира, че бъдещи кризи няма да бъдат допускани.

Централната банка на Великобритания Bank of England ще се превърне в една от най-влиятелните централни банки в света, след като бяха извършени бързи реформи, които променят финансовите регулации, по които работи институцията. Вместо досегашният Financial Service Authority, вече ще действат три инстанции, които ще осъществяват надзора на банката. Това са Financial Policy Comittee, Prudental Regulation Authority и Financial Conduct Authority. От тази трипартитна структура се очаква да регулира финансовия сектор по начин, който да гарантира, че бъдещи кризи няма да бъдат допускани.

 

Вестник Guardian припомня, че именно заради недостатъчно надежден надзор върху банките се стигна до прекомерното кредитиране и ипотечна криза, която се отрази в глобален мащаб. В момента регулаторите осъзнават необходимостта от делегирането на по-големи отговорности, които да им позволят да вземат навремени мерки, чрез които да се предотвратяват подобни дисбаланси. Колапсът на Northern Rock във Великобритания също се приема за резултат от грешка на надзора да реагира адекватно и навреме. Скандалът с Libor също е сред причините за предприемане на бърза промяна в надзора над финансовия сектор.

 

Новите три стълба на банковия надзор на острова занапред ще следят банките и застрахователите да имат достатъчно капитал и да разполагат с достатъчна ликвидност, за да могат да са защитени интересите на потребителите. Властите ще имат право да забраняват предлагани от банките продукти, за които се счита, че са твърде рискови или сложни.

 

Реформата има и своите критици, според които с новите правомощия, които Bank of England получава, тя ще стане прекомерно властна, още повече, че тя задава и монетарната политика на държавата. По този начин се поставя под въпрос независимостта на банката и възможността от злоупотреба с влияние върху нея.

 

Въпреки скептицизма, реформата отбелязва нова ера в развитието на банковите регулации след глобалния финансов колапс. След като Великобритания бе решителна и бърза в тази насока, може да се очакват подобни действия и от другите страни по света.