Банковата система у нас е стабилна. Това заяви за Дарик председателят на Асоциацията на банките Виолина Маринова. По думите й – икономическият екип, изготвил доклада за президента, е заложил с категоричност, че у нас ще има фалирали банки, а всъщност – няма никакво основание за такова предположение.

Ето как Маринова коментира предложението за постоянен мониторинг на банките и за постоянна готовност за одържавяване на банки с трайни ликвидни проблеми:

Няма по-регулирана финансова система от българската във всяко едно отношение. БНБ ни наблюдава всеки месец – и по ликвидни коефициенти, и по капиталова адекватност, във всяко едно отношение се осъществява мониторинг. Тези хора слагат едва ли не по подразбиране, че някои от банките ще фалират. Аз не виждам в момента да има индикации. Банковата система е стабилна, капиталовата адекватност към юли е 17.6%, при положение че изискуемата е 12%. Кое ни дава основание да смятаме, че банковата система е нестабилна? Ликвидността към юли е 20.7.

Предложението да се отмени държавната гаранция върху промоционалните влогове и депозити?

Законът, който гарантира депозитите, е за до 100 000 лв. Всяка една сума, която е над 100 000 лв., в закона се коментира, че когато се коментира между клиент и банка по-голям размер, естествено, че тя не е гарантирана. И в момента е така. И клиентите това го знаят.