Няколко банки, включително Barclays, Citigroup и Royal Bank of Scotland са забранили използването на групов чат между брокерите, докато разследват предполагаеми манипулации на финансовите пазари.

 

Скандалът за манипулиране на междубанковия лихвен процент Libor накара RBS да забрани още през миналата година ненаблюдавания чат, където търговците обсъждаха пазарните теми с колеги и конкуренти.

 

Citi преди два месеца направи същото в част от поделенията си, като ограничи и използването на мигновени съобщения, пише Financial Times.

 

Barclays, която подобно на другите две банки е отказала да коментира, наложи подобни забрани в края на миналата година.


В JPMorgan проучват в момента дали в така наречените "мулти - дилър" чат стаи трябва да бъдат заместени с двустранни разговори по телефона

 

Банките правят преоценка на системите си за съобщения, след скандала за манипулиране на Libor и заради глобално разследване за предполагаеми злоупотреби с вътрешна информация на оценявания на 5.3 трлн. долара Forex пазар.

 

Най-малко осем регулаторни служби във Великобритания, САЩ, Швейцария и Хонконг са ангажирани в разследване на повече от 15 банки. Досега лицензите на най-малко дузина валутни търговци са били отнети заради съмнения, че са ползвали чат стаи за споделяне на "чувствителна" информация за клиентите им.