В края на 2011-та лихвите по депозити поемат в различни посоки, кредитите – без промени.

Декември се оказа поредният месец с ниска активност на банките. Това е съвсем логично предвид факта, че на няколко пъти през годината основното, което виждахме от тях беше удължаването на промоции. Така след последното удължаване, актуалните продукти запазиха условията си до края на годината, се посочва в месечния обзор на финансовия пътеводител „Моите пари”.

Малко по-активни бяха банките по отношение на депозитите. Но и тук като цяло новостите бяха оставени за следващата година.

В първия ден от месец декември ОББ започна предлагане на нов 150-дневен промоционален срочен депозит в BGN и EUR. Лихвата на годишна база в BGN е 6.50%, а в EUR 6.25%. Предложенията са промоционални и важат за депозити, открити в периода от 01.12.2011 г. до 31.12.2011 г.

СИБанк коригира немалка част от срочните си депозити в сила от 05.12.2011 г. Депозит „1+2+3” се оказа с преустановено предлагане. Средно с около 0.30 – п.п. се понижиха лихвите по „Атрактивен депозит”,  „Доходен срочен депозит”, „Евродепозит”, „Растящ депозит +” и депозит „Елит”. Влошаването на условията беше предимно за депозитите в BGN, а в EUR само част от предложенията бяха коригирани.

В началото на изминалия месец МКБ Юнионбанк подобри лихвените условия по депозит „Хамелеон” в трите си валути – BGN, EUR и USD. При депозитите в BGN и EUR лихвите се повишиха средно с около 0.50 п.п. Този в щатска валута се оказа с по-ниско увеличение на доходността. След тези промени лихвата нараства и достига 7.25% в лева, 5.45% в евро и 3.50 в долари.

С новия лихвен бюлетин за физически лица в сила от 08.12.2011 г. Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка) повиши условията по 6 и 12-месечните си депозити „Активни пари”. Трезорът избра да повиши лихвените условия единствено при депозитите в родна валута. Шестмесечният депозит продължи да се предлага с 0.50 п.п. по-ниски лихви за последните два лихвени периода. При едногодишния депозит пък корекцията беше с 1.00 п.п. в посока надолу за първите три лихвени периода.

Банка Пиреос България коригира част от депозитите си на 12.12.2011 г. Банката стартира нова промоционална кампания по нарастващия си „Депозит +” и 4-месечните си срочни депозити в BGN, EUR и USD. При 4-месечния промоционален депозит най-висока е лихвата по депозита в BGN – 6.75%.

При нарастващия стандартен „Депозит 30+” банката увеличи лихвите по депозита в BGN с 0.30 п.п., сравнено със стандартните лихвени условия по депозита. В EUR увеличението беше по-значително, като лихвите се повишиха с около 0.80 п.п. Аналогично се оказа подобрението на офертата в USD. По-високите промоционални лихви засегнаха и златните депозити, в резултат на което лихвите по тях също нараснаха.

Около седмица по-късно трезора започна предлагане на нов нарастващ депозит. Депозит „Спринт” се предлага в трите базови валути, като с най-високи лихвени нива е този в BGN. Тук лихвата за последния 3-и лихвен период достига до 7.00%. В EUR пък тя нараства до 6.00%, а в щатска валута до 5.00% годишно. Новото предложение е валидно в периода от 20.12.2011 г. до 31.01.2012 г.

В сектора на потребителските кредити УниКредит Булбанк дава възможност на клиентите си да се възползват до 29.02.2012 г. от предложението на банката за потребителски кредит в евро с фиксирана лихва за първите 5 години от срока на кредита. Минималния възможен размер на кредита е 250 евро, а максималния 15 000 евро.

ПИБ предлага до 31.01.2012 г. „Коледен кредит” с фиксирана лихва за първите 12 месеца от срока на кредита. Сред предимствата на промоцията са липсата на такса за разглеждане на документите и такса за предсрочно погасяване на кредита.

Пощенска банка предлага промоция по потребителките си кредити до 31.01.2012 г. Сред предимствата на промоцията са преференциалните лихвени условия, 50% по-ниска такса за разглеждане на документите и липсата на такса за отпускане на кредита.

ОББ предлага до 31.01.2012 г. потребителски кредит с фиксирана лихва за целия период на кредита. Максималният размер на кредита е до 10 000 лева, а най-дългият срок за отпускане на кредита е 5 години.

Сред предимствата  на кредита са липсата на такса за предсрочно погасяване на кредита, възможност за активиране на животозастрахователна програма „Защита на кредита”, както и възможност за погасяване на месечната вноска на банкомат на ОББ.

Алианц Банк предлага преференциални условия по кредитни карти Mastercard Standard и MasterCard Business, издадени до 15.01.2012 г. и активирани до 31.03.2012 г. Сред предимствата на промоцията са липсата на такса за издаване на карта, такса за обслужване за първата година и такса при извършване на плащане в търговски обекти.

Банката предлага също така и безлихвен гратисен период до 45 дни, преференциален лихвен процент в размер от 0.57% месечно за първите три месеца от издаване на картата и допълнителна кредитна карта при същите промоционални условия. Промоцията важи само за нови картодържатели.

През отминалия месец декември, като завършек на годината, банките направиха опит за повишаване на активността в ипотечния сектор, но новости видяхме само от две от тях. Слабата активност се дължи на изтичащите промоции в края на годината.

Една от банките с изтекла промоция беше Пощенска банка. В края на годината приключи нейното предложение за подарък 500 лв. от ИКЕА при всеки новоотпуснат кредит за сума над 10 хил. лв. С изтичането на тази промоция беше увеличава таксата за усвояване на заем. Тя нарасна от 1.25% на 1.50%. Променена беше и таксата при предсрочно погасяване. Тя вече е 5%, независимо с какви средства се прави погасяването, вместо 0% ако е със собствени средства, както беше преди това.

С корекции в таксите беше и Алианц Банк България. След края на промоцията за 1% такса за усвояване на кредита, тя вече е 1.50%. Връща се и таксата за предварително проучване в размер на 50 лв. (0 лв. по време на промоцията).

Райфайзенбанк – От новата година вече няма да се предлага продукта по линия на Европейската програма за финансиране. За сметка на това пък до края на януари се удължава промоцията за 50% по-ниска такса за разглеждане на документи.

Следващата банка с удължена промоция беше Societe Generale Експресбанк. До 15.01. беше удължена промоцията по еврови кредити с 7% лихва при срок до 20 г. До същата дата се удължава и промоцията за безплатно разглеждане на документите за кандидатстване.

До края на януари Банка ДСК удължава своята промоция, която включва следните акценти:

 - Без такса за разглеждане на искане за кредит

 - 1% по-ниски лихви по кредити в лева и с 0,5% по кредити в евро

- Без такса предсрочно погасяване със собствени средства след третата година.