Отминалият месец октомври се оказа активен за дейността на банките, отчитат анализаторите от финансовия пътеводител МОИТЕ ПАРИ. След продължителния застой, като че ли през октомври трезорите показаха, че могат да предлагат новости. Особено активни бяха по отношение на корекции по срочни депозити, като заложиха на позната стратегия – удължаване на съществуващи промоции.

Малко по-креативни бяха банките при жилищните заеми. На места пониженията на лихвите бяха чувствителни. Една от банките дори преструктурира целият си портфейл от продукти. Бонуси, кампании и нови продукти също не отсъстваха. За пръв път за последните 3 месеца банките отново дават сигнал, че са готови да кредитират. Реакцията на потребителите тепърва предстои – ще предприемат ли стъпки за кандидатстване за заем или скептицизмът и въздържанието ще надделеят.

9.88% лихва годишно е цената на ипотечния кредит в лева и 7.62% в евро, показва индексът на Моите пари.

Срочни депозити

По повод Световния ден на спестовността – 31 октомври, Банка Пиреос България стартира кампания “Месец на спестовността”. В рамките на кампанията, която ще се проведе в периода 1 октомври – 4 ноември, клиентите на трезора ще могат да се възползват от промоционални предложения по депозитни продукти. Промоционалните предложения са валидни за депозитите със срок 1, 4 и 12-месеца. При 12-месечния депозит лихвените проценти достигат до 6.85% за лева, до 6.00% за евро и 4.50% за щатски долари. При 4-месечния депозит лихвените проценти ще бъдат съответно 6.00% за лева, 5.50% за евро и 4.00% за щатски долари. При 1-месечния лихвите ще са до 4.25% за депозити в лева, до 3.75% и до 3.25% за депозити в евро и щатски долари.

Банката преустанови предлагането на промоционалните си 4-месечни депозити и едномесечни срочни депозити. В същото време промоцията по 12-месечните депозити беше удължена и банката стартира нова по 6-месечните си авансови депозити. По-високите лихвени условия са валидни за депозити, открити до 31.12.2011 г.

ОББ удължи промоцията по 6-месечния си депозит „Премия” и „Бонус”. Лихвените проценти по тези предложения останаха непроменени и са валидни за депозити, открити в периода от 01.10.2011 г. до 31.10.2011 г. Трезорът понижи предлаганите лихви по стандартните си срочни депозити за срок от 1 и 3 месеца, като корекциите бяха единствено по депозита в EUR и USD.

Alpha bank отново удължи срока на промоционалната си кампания по 6 и 12-месечните си депозити „Alpha Аванс” в BGN и EUR. Лихвените условия по тези депозити останаха непроменени, като най-високи са тези в BGN за срок от 12 месеца. Там лихвата е 6.75%. Само с 0.75 п.п. по-ниски са предлаганите лихви за същата срочност в EUR.

Пощенска банка понижи предлаганите лихви по част от предложенията си. Корекциите засегнаха единствено депозитите в BGN. С около 0.40 п.п. по-ниски лихви продължи да се предлага промоционалния депозит „Авансова лихва”. При шестмесечния „Активни пари” лихвите се понижиха с 0.25 п.п. при 3 и 4-ти едномесечен лихвен период. Преустановено беше предлагането на 4-месечния депозит с ежемесечно изплащане на лихвата.

Райфайзенбанк удължи към края на месеца промоцията по „Депозит 3+3” и дванадесет месечните си срочни депозити в BGN и EUR. При нарастващия „Депозит 3+3” лихвата през втория тримесечен лихвен период нараства до 5.50% за депозити в BGN и до 5.00% за тези в EUR. При едногодишните стандартни срочни депозити на банката за физически лица лихвата в BGN достига до 6.00% и 4.00% за депозити в EUR (в зависимост от депозираната сума). Промоционалната кампания по тези продукти беше удължена до 31.12.2011 г.

В края на месец октомври УниКредит Булбанк стартира промоционална кампания по авансовия си депозит „Рокада” в EUR. Лихвеният процент, който клиентите могат да получат, е 5.25% за 12-месечен депозит в евро. За 6-месечен – лихвата е 4.75%, а за тримесечен – 4.30%. Крайният срок на промоцията по този продукт е 31.12.2011 г.

Не на последно място по значимост Алианц Банк България удължи промоцията по нарастващия депозит „Три напред” и преустанови предлагането на тази по едногодишните стандартни срочни депозити в BGN и EUR. В резултат на това бяха възвърнати стандартните лихвени условия на банката по тези продукти. Така лихвата по 12-месечен депозит в BGN се понижи с 1.50 п.п. (от 6.50% на 5.00%), а тази в EUR с 1.00 п.п. (от 5.00%  на 4.00). В същото време лихвените условия по депозит „Три напред” останаха непроменени, като са валидни за депозити, открити до 31.12.2011 г.

Потребителски кредити

Банка ДСК предлага промоция по потребителките си кредити до 31.01.2012 г. включително. Сред предимствата на промоцията са по-ниските лихвени нива при превод на работна заплата / пенсия и липсата на възрастово ограничение на кредитоискателите.

Райфайзенбанк предлага промоция по потребителките си кредити до 15.12.2011 г. Сред предимствата на промоцията са фиксираната лихва за първата година, 50% по-ниска такса за обработка на искането за кредит, както и това, че не се изискват документи за целевото изразходване на сумата.

МКБ Юнионбанк предлага от 14.11.2011 г. кредит с фиксирана лихва за целия период на кредита. Няма задължително изискване за наличие на поръчител. Заедно с кредита клиентите получават и напълно безплатна застраховка “Живот”. Максималният размер на кредита е до 5000 лева / до 7500 евро, а най-дългият срок за отпускане на кредита е 7 години.

Пощенска банка предлага промоция по потребителките си кредити до 31.01.2012 г. Сред предимствата на промоцията са преференциалните лихвени условия, 50% по-ниска такса за разглеждане на документите и липсата на такса за отпускане на кредита.

Кредитни карти

Банка ДСК предлага промоция по всички новоиздадени кредитни карти до 31.12.2011 г. Всички нови клиенти на банката получават до 5% месечен бонус при пазаруване с кредитната си карта до края на годината. Бонусът се формира от общата стойност на извършените през предходния месец транзакции.

Допълнително предимство на промоцията е и липсата на такса при покупка на стоки и услуги в търговски обекти и в Интернет.

При заплащане на покупки с кредитни и дебитни карти Visa на УниКредит Булбанк до 31.12.2011 г. потрбителите могат да спечелят - всеки ден - награди по 212 лв. и всяка седмица – 2 012 лв.

Жилищни и ипотечни кредити

Алианц Банк България - с още три месеца беше удължена промоцията на банка според която всички кандидатури за кредит се разглеждат без такса за разглеждане. Таксата няма да се събира за всички кредити, чиито искания са постъпили до края на годината.

Още в самото начало на месеца Райфайзенбанк стартира eсенно-зимна промоционална кампания по жилищните си кредити. В рамките на кампанията клиентите получават допълнително финансиране до 2% от размера на кредита (максимум до 2000 евро) като лимит по кредитна карта VISA / MasterCard.

Промоцията е валидна за нови искания за жилищни кредити, подадени до 15 декември 2011 г. Клиентите не дължат такса за кредитната карта за първата година, а до 15 март 2012 г. няма да дължат и лихва. Кредитополучателите имат възможност да се възползват и от гратисен период за изплащане на главницата, който е до 12 месеца, както и от дълъг срок за погасяване на кредита – до 30 години. Максималният размер на кредита е до 100 000 евро.

Само два дни по-късно с есенна кампания се представи и УниКредит Булбанк. Основните акценти в нея са: Фиксиран лихвен процент за първите 5 години по оферта Първи дом в EUR, анюитетни вноски. Предложенията са съобразени с месечните доходи на основния кредитоискател. Има опция за оферта с два периода с плаващ лихвен процент (за първите 5 години и за останалия срок на кредита) за кредити в BGN и EUR, за клиенти с доходи над 1 500 лв. Без такса за разглеждане на искането за кредит и значително намалени първоначалните еднократни такси. Офертата е валидна до 31.12.2011 г.

СИБанк беше поредната банка с нови предложения. Нейната оферта беше по кредит „Реалност“. При него се подобрява таксата за усвояване на кредита. Намалението е в размер на 25 базисни пункта - от 2% на 1.75%. Наред с това понижение отпада таксата за разглеждане на документи (50 лв. / 25 евро преди отпадането й).

Едно от най-съществените подобрения беше в лихвените нива по заема. Те се постигат при превод на работна заплата и понижението на лихвата е с 0.40 п.п. Допълнително при ползване на застраховка „Живот” лихвата може да се намали с още 0.30 п.п. По този начин най-изгодното левово предложение на банката достига лихва от 8.05%, а евровото – 6.75%.

Сред положителните промени е лекото завишаване на процента на финансиране, като за големите градове София, Варна, Бургас и Пловдив при монолитно строителство достига 85%.

Пълно преобразяване на кредитният си портфейл предприе Пощенска банка. След това мащабно решение продуктите остават основно два – жилищен кредит с плаваща лихва за целия период и кредит „Активен дом“, който е потребителски с обезпечение недвижим имот и предназначен за текущи нужди.

Новостите от банката не се ограничиха само с тези промени. Те продължиха с корекция на лихвите в посока надолу, както и с 500 лева допълнително към отпуснатия кредит за обзавеждане на новия дом. Бонусът се предоставя с всеки нов ипотечен кредит по карта ИКЕА.

Банка Пиреос България не изостана от тенденциите и също се включи в корекциите на продукти. Промени настъпиха с кредит „Собствен дом“. Досегашната промоционална лихва, която варираше в зависимост от процента финансиране вече е само 8.50% за лева и 6.40% за евро (отпада делението според LTV). За лихвата след промоционалния период беше въведена диференциация според процента финансиране и срока на кредита. Банката същото така преустанови предлагането на кредит „Чудо” и неговото място бе заето от кредит „Акцент”.

На ново удължаване на промоционалните си предложения предприеха от Банка ДСК. Удължената промоция е до 31.01.2012 г. и се състои в по-ниски лихвени проценти; не се заплаща такса за разглеждане на искането за кредит; ползват се отстъпки от таксата за предсрочно погасяване на кредита със собствени средства – 3% за първите три години от срока на кредита и без такса за остатъчния срок.

Застраховки

ЗАД Алианц България обяви промоция по застраховка ”Жилищни сгради и домашно имущество”. Промоцията, валидна до 03.02.2012 г., включва до 45% отстъпка от тарифата по клауза „Разширено покритие” и осигурява защита срещу пожар, включително последиците от гасенето му, удар от мълния, експлозия, имплозия, удар от летателен апарат, природни бедствия, тръбопроводна вода, удар от транспортно средство, късо съединение, токов удар, разходи за ограничаване на вредите, за отстраняване на развалини, и хотелски разходи. В допълнение може да се договори покритие и за земетресение, злоумишлени действия на трети лица и други.

Промоция по застраховка „Каско на МПС” от ХДИ Застраховане. Oт 26.10.2011 г. до 31.12.2011 г. за всички клиенти на ХДИ Застраховане с действащи застрахователни договори по застраховки на имущество, застраховка “Злополука на местата в МПС” и задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите се предоставя отстъпка от 10% при сключване на застраховка “Каско на МПС” на леки автомобили и лекотоварни с товароносимост до 3,5 т. Минималната застрахователна премия е 200 лв.

Индексът МОИТЕ ПАРИ показва, че жилищните кредити в лева и евро са поевтинели през октомври. Индексът в лева регистрира понижение от 10 базисни пункта и достига ниво от 9.88%. Три банки са в основата на това понижение, като всички те си подобряват условията.

При евровия индекс месецът не остави сериозен отпечатък. Макар и тук банките с промени да бяха три, корекциите бяха минимални и това придвижи стойността на индекса само с 4 б.п. надолу до ниво от 7.62%.