На банките в Европа не им трябват само пари в брой. Нужно им е нещо повече, за да могат да продължат да кредитират бизнеса, тъй като прогнозираният растеж на икономиката в момента е близък до нулата.

Такова виждане изрази в интервю за телевизия CNBC изпълнителният директор на Deutcshe Bank Йозеф Акерман. Според него консолидацията в европейския банков сектор не е приключила.

Според Акерман капиталовите изисквания към европейските банки ще ги поставят в неконкурентна позиция спрямо останалите финансови институции по света.

Ние имаме нужда от Европа, която е достатъчно голяма, за да се състезава със САЩ и Китай, както и с другите големи икономики, но за тази цел имаме нужда от големи банки, които да могат да се конкурират с американските или китайските банки, казва финансистът.

Според него трябва да се премахне несигурността в регулаторните институции, които не задават стабилен хоризонт на очакване през инвеститорите, а променят непрекъснато уредбата, касаеща дейността на банките. На следващо място трябва да се опровергаят страховете за фискалните дефицити в държавите-членки на еврозоната и да се елиминира риска от фалит на някоя от тях заради прекомерно големи дългове.

Смятам, че сме много близо до сглобяването на ефективен пакет от мерки, който да помогне за стабилизирането на ситуацията, като тези мерки ще носят резултати в следващите няколко години, каза още Акерман.