Нов закон ще позволи на кубинците да получават банкови заеми срещу залог под формата на недвижим имот, коли, бижута или дори произведения на изкуството. Целта на промяната в досегашните правила е да се даде възможност на населението да тегли средства за строителство на жилища или за стартиране на собствен бизнес.

 

До този момент всички банки в Куба, които са държавна собственост, отпускаха заеми само с поръчители. Това обаче стеснява кръга на потенциалните кредитополучатели, които можеха да си го позволят.

 

Новата система бе предложена още през 2011 година, съобщава Associated Press, но от тогава до сега раздадените кредити срещу обезпечение бяха в пренебрежимо малък размер. Сега обаче решението, което се публикува в кубинския Държавен вестник вчера, съдържа допълнения в списъка с вещите, които могат да бъдат предоставяни като обезпечение в банките, с което се очаква, че ще се отвори по-голяма възможност за хората.

 

Сред имуществото, което те могат да заложат пред банката, са скъпоценни камъни, скулптури, селскостопански стоки и животни, фермерско оборудване.