Европейските финансови министри ще се противопоставят на плана на американския президент Барак Обама да ограничи рисковите инвестиции и размера на банките. Общата им позиция най-вероятно ще бъде официално ратифицирана на предстоящата среща на върха на Европейския съюз.

Според финансовите министри на страните от еврообщността, идеята не съответства на принципите на общия европейски пазар и универсалното банкиране.

В предварителния доклад на финансовите министри е записано още, че нито една държава не бива да предприема подобни мерки, като знае, че те биха действали в ущърб на други страни. Припомнено е и че на среща на Г-20 беше взето решение за единни инициативи, но САЩ, Великобритания и Франция предприеха самостоятелни мерки за въвеждането на банкови регулации.

В проектодоклада на финансовите министри има и предложения за бъдещи действия, сред които данък „стабилност” за банките, както и създаването на специални фондове, които да се използват в случай на следващи икономически кризи. Bloomberg