Банковите такси вероятно няма да се променят, ако се забранят кешовите разплащания над 5 000 лева и заплатите задължително се плащат по банков път. Това заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, който е участвал в срещата между финансовия министър Симеон Дянков и Асоциацията на търговските банки тази сутрин.

Според Стефанов трезорите одобряват предложения пакет от данъчни мерки за изваждане на сенчестия бизнес на светло. Единственото притеснение на банките е свързано с достъпа на данъчните до кредитните досиета на клиентите им. Стефанов заяви, че ако се установят големи разминавания, ще последват ревизии по аналог.

Установихме, че по отношение на таксите за банкоматите, банките имат най-различни преференциални такси за техни клиенти, имат определен брой транзакции да са безплатни и когато хората си получат заплатите по банков път, те стават техни клиенти и съответно ползват преференциите, обясни Стефанов.

Що се отнася до таксите за междубанкови преводи на фирми, не можем да влияем, поясни Стефанов. От кредитните институции пояснили, че пазарът и конкуренцията щели да ги регулират.