Властите на Сакт Петербург вчера практически разрешиха на руския газов монополист Газпром да издигне офисен център, висок половин километър, в делтата на река Нева, която се охранява от ЮНЕСКО.

 

За да се запази естетиката на архитектурния ландшафт, височината на строителството в делтата на Нева не може да надвишава 27 метра. Петербург е най-мащабния обект в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

На последното си заседание в края на юни в Париж, световната организация отправи остри критики към начина, по който Русия управлява културното си наследство – не само за небостъргача на Газпром.

 

Но изглежда желанието да се вдигне нещо толкова голямо сред някои руски кръгове е неудържимо. Така на вчерашното заседание на междуведомствена комисия по земеползване и строителство, градската управа „под строй“ гласува за проекта на газовия гигант, информира руският бизнес вестник Комерсант.

 

Руските журналисти говорят за „издевателство над правото“, тъй като височината на газпромовия небостъргач надвишава пределно допустимата близо 20 пъти.

 

Ще се строи офисен небостъргач, наречен „Лахта център“. Историята на опитите на Газпром да забие небостъргач в сърцето на Петербург датира от няколко години. Първоначално компанията искаше да вдигне 403 метрова кула край брега на река Нева, срещу Смолни и в непосредствена близост с историческия център на града – затъмнявайки паметници със световно значение като Исакиевския събор.

 

Градската управа /начело с близката до Путин кметица Валентина Матвиенко/ не се поколеба да даде на Газпром разрешение за първия небостъргач, но тогава законите бяха толкова тежко погазени, че Върховният съд на Руската федерация директно отмени решението на общината на Петербург като незаконно. Президентът Медведев също трябваше да се намеси, за да се случи тази закъсняла победа на закона.

 

Газпром обаче не се отказа, като просто реши да се премести малко по-встрани. В замяна на това проектът за кулата се вдигна с още 100 метра. Беше закупена площадка от 14 хектара в предградието Лахта в северната част на Петербург.

 

Лахта наистина излиза извън очертанията на историческия град. Но силуетът на кулата ще се вижда на практика от всички точки на Петербург и с 500 метровата си височина ще доминира над всичко останало. Това неминуемо ще внесе дисбаланс в архитектурния пейзаж на „северната Венеция“. Градски активисти се опасяват, че небостъргачът, който ще наруши архитектурния ансамбъл, също така и ще отблъсне туристите.

 

Впрочем в самия център на града от 2007 г. се движи друг противоречив проект – за 140 метровата офис сграда Leader Town, която трябваше да стане най-високата постройка в Петербург, но заради силната опозиция на градските активисти спря на 110-тия метър. Говори се, че този месец светофарът е светнал зелено и за тази кула.

 

Интересно е, чекогато градските власти дадоха първото незаконно разрешение за строителство на Газпром, заедно с 400 – метровата кула през „тясната порта“ са минали още 114 строителни обекта, надвишаващи пределно допустимата височина от в случая 40 м.

 

По принцип в руското законодателство е предвидена процедурата „обществено обсъждане“ при проекти от такъв мащаб. Но дискусиите за грандиозните планове на Газпром, които са срещнали яростна съпротива от много активни граждани, са се превърнали в „масово пребиване“, пише „Комерсант“, като несъгласните с газовия монополист директно са мачкани от служители на ОМОН. Наемани са „клакьори“, които да се карат с несъгласните и да аплодират величието на газовата кула.

 

Според ръководителя на съюза на петербургските архитекти, „дивашка идея“ е около Петербург да се издигне 500 – метрова кула, където и да й е избрано място. Кому е нужна 500 – метрова кула в исторически град?! Доколкото е известно, заявените от Газпром потребности за офис помещения, при площта на закупения терен, могат да се задоволят и с 8 етажна сграда.

 

Но тук говорим не само за естетика и красота. Влиятелни руски архитектурни експерти коментират: Газпром за пореден път демонстрира откровено издевателство над правото.