Пореден протест организират жители и гости на Банско. Този път протестиращите излизат с директни послания към правителството и еколозите, които по същото време ще демонстрират в столицата.

Действията на банскалии са насрочени за 16.00 часа, на главен път Е-79, като отново пътя за курорта ще бъде затворен.

Блокадата ще премине под мотото „Пирин не е на зелените” и „100% еколъжи”, поясняват от общинска администрация.

"За пореден път сме свидетели как лица, които приватизират единствено за себе си зелената тема, опитват да натрапят на правителството и обществото екологичния рекет.

Те се наричат еколози и патриоти, но всъщност винаги са били против развитието на България. Ние знаем защо! Защото са превърнали призванието на еколога в свой занаят, в касичка за препитание. Само че номерът им в Банско няма да мине.

Зелените продължават да лъжат, че сме изсекли горите, че ще бетонираме Пирин, че нямало нужда от втора кабина и нови писти. Затова ги каним: да дойдат тук и да се убедят, че това не е така – погледнете към планината! Да видят как се препитават на място десетки хиляди български граждани", пишат в декларация протестиращите.

Привържениците на идеята за изграждане на втори кабинков лифт в Банско заявяват готовността си да пренесат протестите си в София.
Протестните действия на жителите на Банско започнаха в края на миналата година, като те бяха подкрепени от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Преди дни кметът на Банско Георги Икономов се срещна и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който обеща да съдейства за решаване на проблема.