Американският президент Барак Обама заяви, че вижда сигнали за икономическо възстановяване, но призова американците да бъдат търпеливи и да гледат отвъд „краткосрочните си интереси”.

Американският президент коментира, че проектобюджетът му ще изгради по-силна икономика, което означава, че САЩ няма да са изправени пред повторение на кризата в следващите 10 или 20 години.

Ще се възстановим след тази рецесия, обеща Обама. Първият тест за проектобюджета на Обама ще бъде тази седмица, когато финансовият план ще бъде гласуван от американския Конгрес.

Обама заяви, че САЩ не се стремят да решават проблемите си за сметка на други държави, но смятат, че всички държави трябва да приложат усилия за преодоляване на световната финансова криза.

Вярвам в настойчивостта. Философията на настойчивостта между другото е нещо, върху което ще акцентирам отново и отново в близките месеци и години, докато съм президент на САЩ, каза Обама.

Не искаме едни страни да предприемат огромни усилия, а други дори да не изпитват надежда, че тези държави, които правят важни стъпки, някак си ще оправят всичко. Ето защо някои трябва да поеме лидерството, допълни той. Фокус