Разходите за кампанията на коалицията около "България без цензура" ще са в рамките на позволения по закон таван от 2 млн. лв. въпреки видимото разточителство на средства. Това коментира лидерът на партията Николай Бареков пред "Сега".

Харчовете щели да бъдат удостоверени по надлежния ред - с фактури и касови бележки, и след месец щели да станат публично достояние с публикуване на отчета, който партията е внесла в Сметната палата.

Най-голямото дарение за коалицията е от ВМРО - 600 хил. лв., които са отишли основно за реклама в медиите. Коалицията получи и 20 000 лв. държавна субсидия по линия на т.нар. медийни пакети. Над половин милион са даренията за ББЦ, други 100 хил. лв. са дошли от дарители на "Гергьовден", обясни Бареков.

"Атака" пък обяви, че Бареков е изхарчил между 30 млн. лв. и 50 млн. лв. за кампанията си.

"Сега" разполага с информация, че ББЦ е плащала по 40 лв. на наблюдателите и застъпниците си. Като се има предвид огромният им брой - над 30 000 души, само този разход надхвърля колосалната сума от 1.2 млн. лв. Бареков обаче отрече да е давал пари на наблюдатели и застъпници. Лидерът на ББЦ се оплака, че е сглупил, като е регистрирал за застъпници членове на партията. "Останалите партии наемат професионални застъпници. Те получават пари и докарват допълнителен глас отгоре. Това е цялата схема. А ние като едни идиоти си записахме членовете на партията, които и без това ще гласуват за нас", каза той.

Отчетът на ББЦ обаче не включва разходите, направени преди старта на кампанията. Само едноименното турне на Бареков из страната в началото на годината е струвало 800 хил. лв. по изчисления на експерти. През март тв журналистът обяви публично, че дарява 480 хил. лв. на сдружението си "България без цензура", прераснало после в партия. Средства, за чийто произход Бареков все още не е дал състоятелно обяснение въпреки запитванията на "Сега". По този повод бе сезирана и прокуратурата.