Слабият долар и насилието в Нигерия, което може да засегне доставките на суровината, „изстреля” цените на суровините и най-вече на петрола и златото до рекордни нива.

Късно снощи на борсата в САЩ цената на лекия американски петрол достигна отдавна пророкуваните $ 100 за барел. Анализатори отдадоха това на насилието в Нигерия, където бяха убити 12 души, а държавата е най-големия производител на нефт в Африка.

Безредиците в африканската държава съвпаднаха с връщането на големите играчи на борсите след празниците, допълват наблюдаващи стоковите борси, които коментират исторически най-високите цени на нефта, след като само през вчерашния ден суровината поскъпна с близо $ 4 за барел. Повишението на цените започна още вчера сутринта заради очакваното поредно понижение на петролните запаси в САЩ, като данните на енергийното ведомство трябва да бъдат публикувани днес.

Вчера сутринта преди влизането на еропейските пазари петролът на електронната борса в Ню-Йорк се котираше за $ 96.40 за барел, а на лондонската борса барел „брент” се търгуваше за $ 94.31.

През целия ден вчера „черното злато” повишаваше цената си, за да достигне невижданата досега цена от $ 100 за барел по време на американската сесия. След това при азиатската търговия цените леко се понижиха до $ 99.49 за барел.

Към 9.30ч. българско време в САЩ петролът се котира за $ 99.38 за барел, а на лондонската борса петролът сорт „брент” се търгува за $ 97.44 за барел.

Паралелно с поскъпването на „черното злато” поскъпваше и истинското. Само за един ден цената на тройунцията поскъпна с $ 20, като достигна $ 864.90 за тройунция, което е най-високото равнище от 21 януари 1980 г. Тази сутрин златото се котира за $ 861.20 за тройунция.

*Информацията е актуална към 9.30ч. българско време