Корумпирана изгряваща звезда в управляващата партия на Путин наскоро бе намерена мъртва в пълен с цимент барел. Убийство, което разкрива мрачния свят на политика, свързана с бизнес и престъпност, характеризираща днешна Русия.

 

Преди Михаил Пакхомов да приключи кариерата си в метален варел, залят с цимент и със счупени кости, той празнува в любимия си ресторант в Липецк, индустриален град на 370 км от Москва. От двете страни на заведението, наречено Маренго, са разположени кино и стриптийз клуб, пише Spiegel.

 

Пакхомов е местен политик, бизнесмен и изгряваща звезда в партията на руския президент Владимир Путин. Гангстер, влязъл в политиката, който дори е награден с медал "Гордостта на Русия".

 

След смъртта му, правителственият вестник "Росийская газета", публикува голям и положителен некролог, в който не става и дума за криминалното минало на починалия.

 

Как един престъпник идва на власт в Русия? През 1990 г. Пакхомов участва в грабеж на магазин за хранителни стоки. Единствен от заловените той успява да избегне затвора. Баща му, добре известен театрален режисьор, използва връзките си, за да отърве младежа.

 

В наши дни, 23 години по-късно, Пакхомов е лидер на общинските съветници от "Единна Русия" в Липецк. Той на практика управлява града, тъй като партията на Путин има 31 от 33 места в местния парламент. Състоянието си Пакхомов официално натрупва с търговия с водка и евтини държавни заеми. Наскоро компании, свързани с него, бяха замесени в корупционен скандал за 800 млн. евро, в който участва с бивш министър на земеделието в страната.

 

Spiegel получи достъп до досие, изготвено от руската служба за вътрешно разузнаване към ФСБ, през 2010 г., което показва как Пакхомов е придобил богатството си.

 

Според събраните сведения той е подкупвал съди и чиновници, за да получава държавни договори за строителство. В един от случаите, например, Пакхомов получава поръчка за инсталиране на тръби за централно отопление. Договорът, подписан от директора на специалната икономическа зона в Липецк, е на стойност милиони рубли.

 

Бизнесменът увеличава печалбите си, като прехвърля част от парите, преведени от руската държава, в банкови сметки в чужбина, вместо да плати на строителните фирми, наети за поръчката.

 

Пакхомов получава множество държавни договори, сред които е и един за изграждане на детски площадки в района на Москва на обща стойност 30 милиона евро.

 

За да влезе в политиката бизнесменът организира впечатляваща кампания в американски стил, с много телевизионни реклами и мажоретки.

 

Вече политик той определя себе си като патриот. Подкрепя правата на работниците, пострадали от радиацията в Чернобил. Застава начело на конвой с помощи за Южна Осетия и дарява щедро средства за възстановяване на стари манастири. По време на кампанията заявява: "Всеки може да пише историята на своята страна." Сега той също е част от тази история.

 

По ирония на съдбата, виновни за това са детските площадки. За да се увеличи печалбите си, Пакхомов купува евтини спортно-развлекателни съоръжения от Китай, които са толкова некачествени, че няколко деца загиват докато си играят на тях. Скандалът не може да бъде потулен и хората, възложили поръчката на Пакхомов, са уволнени. Те решават да си отмъстят като изнудват бизнесмена за 61 млн. евро. Той отказва да плати и това, според полицията, му струва живота.