Гърция е виновна за проблемите си, не ние. Икономическата криза в Гърция е създадена в Атина, не в Брюксел, категоричен е председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който говори днес в Европейския парламент.

Кой е отговорен за проблемите в Европа? Дали политиците или грешките от миналото? Не е вярно, че Гърция е жертва на европейските политики. Гърция е жертва на безотговорното поведение на правителствата на Гърция. Не Европа създаде проблемите. Европа е жертва на проблемите и в същото време е част от решението им, каза Барозу.

Той подчерта, че през оставащите 8 месеца от мандата на сегашното ръководство на Европейската комисия има много недовършена работа. Сред нещата, които трябва да се направят е приемането на европейския бюджет. То е от решаващо значение за инвестициите в цяла Европа. Това е задължително условие за най-важния приоритет на ЕК в момента: борбата срещу безработицата и най-вече срещу безработицата сред младите хора.

В ход е и създаването на европейския банков съюз. То е от изключително значение за решаване на проблема с финансирането на предприятията.

Барозу подчерта, че най-важните приоритети на Европейската комисия в момента са заетостта и растежа.

Нека не забравяме, че преди век Европа влезе в катастрофалната война от 1914 г. Следващата година, през 2014 г., се надявам Европа да излезе от кризата, по-обединена, силна и отворена.