Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу излъчи ексклузивно становище във връзка със шока на облигационния пазар от нвчера, при който финансирането на Италия и Испания рязко се оскъпи. Това се случва почти непосредствено след втория спасителен план за Гърция, което според някои анализатори е сигнал, че инвеститорите са песимисти по отношение на способността за справяне с кризата от страна на властите в еврозоната.

Тонът, в който е издържано становището на Барозу, показва, че неговото послание е насочено именно към участниците на облигационния пазар. Той им казва, че няма фундаментални причини за вдигане на лихвите за европейски облигации, а също и че са предприети спешни мерки по въвеждането в действие на одобреният преди 13 дни  преди план за установяване на стабилност в еврозоната.

Случващото се на пазара на облигации, което силно засегна Италия и Испания вчера следобяд, е повод за сериозни притеснения, казва Барозу в експозето си. Според него това развитие на обстоятелствата не отразява реалната ситуация от икономическа и бюджетна гледна точка в двете държави. Високите лихви, които инвеститорите искат, за да продължат да купуват италиански и испански облигации, са израз не на фундамент, а на напрежение на облигационните пазари, което е подхранвано от растящите притеснения за способността на еврозоната да се справи с дълговата криза.

Естеството на тази криза бе дискутирано на срещата на представителите на страните от еврозоната, проведена на 21 юли. Тогава бе намерено уникално решение за проблемите на Гърция, като то бе договорено между суверените и частните кредитори.

Предстои техническа работа по прилагането на механизмите, одобрени на тази среща, като на тях ще се гледа като на спешна работа. Ето защо Барозу е изпратил до правителствата на страните от еврозоната писма да побързат с нормативната работа по договорените спасителни мероприятия.